Den komplette guide til sponsoreret indhold 2018 – Hvornår er det #Sponsoreret/#Reklame?

Skrevet af Frederik Beier
Sidt opdateret eller udgivet 16/09/2018
Kategori –

Om Frederik Beier

Har arbejdet med sociale medier i over 5 år og blogs i over 3 – Har været med til at starte flere blogs op, som i dag har over 20.000 følgere. Certificeret af Google i Digital marketing, herunder kvalifikationer i webudvikling, konverterings-sporing, SEO, sociale medier, Adwords, Google Analytics, content marketing og e-handel.
Læs mere
Del det med nogen der kan bruge det

Hvorfor, og hvornår skal du markere et opslag som #Sponsoreret eller #Reklame?

Som så mange bloggere, har du sikkert været i tvivl om, hvornår et indlæg skal markeres som sponsoreret eller reklame. Det er ingen overraskelse, når reglerne hele tiden ændrer sig og er formuleret i et vagt juristsprog.

Det er ikke desto mindre noget, enhver blogger bør sætte sig ind i. Især, fordi Forbrugerombudsmanden har udtalt, at en større kontrolundersøgelse af skjult reklame er lige på trapperne. Altså er det MEGET vigtigt, at du får styr på dit sponsorerede indhold med det samme. Ellers kan du risikere bøder for overtrædelse af markedsføringsloven.

Men alt det kedelige til side, lad os komme i gang med det, blogindlægget handler om!

I dette indlæg vil jeg komme hele vejen rundt om emnet sponsorerede indhold, på en (forhåbentlig) letforståelig måde. Du vil efter at have læst indlægget vide følgende:

 • Hvorfor det er vigtigt at markere dit indhold som reklame.
 • Bedre forståelse for markedsføringsloven, i særdeleshed skjult reklame.
 • Hvornår dit indhold skal markeres som reklame.
 • Hvordan du markerer dit indhold som reklame.
 • Markering af reklame, hvis du bruger Affiliate-links.
 • Særlige krav, hvis din målgruppe udelukkende eller til dels er børn under 18 år.
 • Hvordan du markerer, hvem du reklamerer for.

Skal du bare have svar på et hurtigt spørgsmål, har vi lavet en FAQ som vi løbende opdaterer. Har vi mod forventning ikke kunnet dække den problemstilling, du sidder med, skal du være velkommen til at skrive en kommentar.

sponsoreret indhold cheatsheet

Hvorfor er det vigtigt at markere dine indlæg/opslag korrekt?

Bliver et opslag ikke markeret som reklame, bryder du markedsføringsloven. Nærmere forbuddet mod skjult reklame, § 6, stk. 4: ”En erhvervsdrivende skal klart oplyse den kommercielle hensigt med enhver form for handelspraksis, herunder reklame.” – Markedsføringsloven – Overtrædelse af denne straffes med bøde.

Da der står ”En erhvervsdrivende”, tænker du måske: ”Jamen, jeg er jo bare en privatperson, der blogger?”.

Forbrugerombudsmanden har udtalt: ”Virksomhedens samarbejdspartnere, fx influenter, medier, reklamebureauer, rådgivere mv., kan også ifalde ansvar.” Du kan derfor som privatperson, holdes ansvarlig for bruddet på markedsføringsloven.

Siden starten af 2016 har Forbrugerombudsmanden strammet reglerne med hensyn til bloggere, og særligt hvordan de skal markere omtale af produkter eller services fra virksomheder, samt hvornår et opslag er kategoriseret som reklame.

Forbrugerombudsmanden har også i en pressemeddelelse fra 9. maj 2018 udtalt, at en større kontrolundersøgelse af skjult reklame er lige på trapperne.

Hvor hun til spørgsmålet: “Går vi en tid i møde, hvor der vil komme flere bøder – også til influencers?”

Svarer: Jeg har svært ved at forstille mig, at vi kan lave en kontrolundersøgelse, uden at vi møder overtrædelser, som vi skal forfølge strafferetligt“.

Derfor kan jeg kun anbefale, at du som blogger sætter dig ind i reglerne for markedsføring og reklame, hvis du vil undgå bøder i fremtiden.

Den kommercielle hensigt bag opslaget

Hvornår er et sponsoreret indlæg så reklame?

Jo, før i tiden var det afgørende, om der forelå en aftale mellem virksomheden og bloggeren. Men med de nye revurderede regler fra 1. juli 2017, handler det nu mere om, hvorvidt der ligger en ”kommerciel hensigt” bag.

Kort sagt kan du spørge dig selv: ”Har virksomheden forhåbninger eller forventninger om en gevinst ved at give dig et produkt eller betale dig for et opslag?” Hvis du kan svare ja til dette spørgsmål, er det klassificeret som reklame.

kommerciel hensigt markedsføringsloven

Ombudsmanden siger følgende om emnet: ”Hvis en virksomhed ønsker, at du omtaler virksomheden eller virksomhedens produkt, vil det normalt være, fordi din omtale kan fremme virksomhedens salg. Virksomheden vil have en kommerciel interesse i at få dig til at omtale den/dens produkt.

Hvornår er din omtale af et produkt reklame?

Er du i tvivl, om hvornår din omtale af et produkt er reklame? Lad os gennemgå nogle forskellige scenarier, du kunne opleve som blogger/influencer.

Skulle der være et scenarie, vi ikke har dækket, så beskriv endelig din problemstilling i kommentarerne, så gør vi vores bedste for at hjælpe dig!

Hvornår er det reklame

Betalte opslag

Virksomheden betaler dig for at lave et opslag om deres produkt eller service. Her har virksomheden uden tvivl en kommerciel hensigt, da de vælger at betale dig for din omtale af produktet. Hvorfor skulle de gøre det, hvis de ikke selv fik noget ud af det?

*Skal markeres*

Omtale af produkter, du har fået uden beregning

Du har fået et produkt gratis af virksomheden. Selvom du ikke har modtaget penge, har virksomheden stadig en udgift ved at give dig produktet, og det må antages, at produktet gives med en forventning eller forhåbning om, at du omtaler det.

*Skal markeres*

Du laver en giveaway/konkurrence, hvor du udlodder produkter til dine følgere

En virksomhed vil gerne lave en konkurrence gennem din blog, hvor der udloddes produkter eller præmier til dine følgere. Det må antages, at virksomheden har en kommerciel hensigt, siden de gratis vil give produkter eller præmier ud.

*Skal markeres*

Du får rabat eller andre fordele ved at omtale produktet

Du aftaler med en virksomhed, at du kan købe produktet til 50% af normalprisen, mod at du omtaler det.

Når du får rabat eller andre fordele mod at omtale en virksomhed eller deres produkt, anses det som reklame. Det skal derfor også markeres som reklame, hvis du får rabat eller andre fordele mod at promovere et produkt/virksomheden.

*Skal markeres*

Du får procenter, når dine læsere køber et produkt som følge af din omtale

Virksomheden laver en provisionsordning, ofte kaldet et affiliate-program, hvor du modtager en procentsats af det, dine følgere køber for, som et resultat af din omtale. Det fungerer således, at du får et link (affiliate-link), som du kan dele i dine opslag. Dette link holder derefter styr på, hvor mange, der køber, efter at have læst – og derfor som følge af – din omtale. Her er der en klar kommerciel hensigt bag, da du tjener penge ved at omtale produktet. Alle opslag, der indeholder affiliate-links, skal tydeligt markeres som reklame, uanset platform.

*Skal markeres*

Du køber et produkt af egne penge og omtaler det

Du har købt et produkt, som du er så begejstret for, at du vil dele det med dine følgere. Dette er et af de eneste opslag, hvor der ikke er en kommerciel hensigt. Du ønsker blot at formidle en anbefaling af et produkt, du kan lide, og virksomheden har ingen forventninger til eller forhåbninger om din omtale.

*Skal IKKE markeres*

Der behøver hverken være en skriftlig eller mundtlig aftale mellem dig og virksomheden. Stiltiende aftaler er også indbefattet af lovgivningen. Hvis en virksomhed eksempelvis sender dig produkter med jævne mellemrum, og du herefter omtaler produkterne, anses det som en aftale mellem dig og virksomheden.

Produkter du har fået tilsendt uden foregående aftale

Du har fået tilsendt et produkt af en virksomhed, men har ikke haft en aftale eller forudgående dialog med dem. Når en virksomhed forærer dig et produkt, må det antages, at der er en kommerciel hensigt bag.

Når du uopfordret og uden fortilfælde får tilsendt et produkt, er der dog en lempelse i reglerne sammenlignet med de andre eksempler, og opslaget behøves ikke markeres som reklame på samme måde.

Forbrugerombudsmanden udtaler: ”Hvis virksomheden har givet dig et produkt i gave, vil Forbrugerombudsmanden anse markedsføringsloven for overholdt, hvis du tydeligt oplyser: ”Jeg har fået produktet i gave” eller ”Jeg har fået produktet gratis”.

*Skal markeres som gave*

Markeringen som gave kan dog kun bruges, hvis du ikke tidligere har modtaget produkter fra virksomheden. Modtager du flere produkter efterfølgende, skal du markere det som reklame fremadrettet.

Der er dog 1 undtagelse!

Er du ”kulturanmelder”, hvor du anmelder bøger, film, musik, kunst eller teater, så er dine anmeldelser ikke anset som reklame, hvis du kun får de billetter/materialer som du anmelder. Får du derimod betaling udover materiale eller billetten, så er det anset som reklame.

Nu har vi styr på, hvornår din omtale af et produkt ses som reklame. Lad os gå videre til ”hvordan”.

Hvordan markeres et opslag som reklame?

Forbrugerombudsmanden omtaler: ”Som brugere af de sociale medier skal vi tydeligt kunne se, hvornår en omtale er reklame.” – Forbrugerombudsmanden. Men hvornår kan man tydeligt se, at omtale er reklame?

Forbrugerombudsmanden siger: ”Du bestemmer selv, hvordan du vil markere en omtale som reklame, så længe dem, der læser/ser omtalen, bliver klar over, at det er reklame, når de ser omtalen. Det må ikke være nødvendigt at skulle lede i omtalen for at finde ud af, at omtalen er reklame.

Det er derfor vigtigt, at din markering som reklame er klar og tydelig, så snart brugeren ser dit opslag.

Godkendte ord

 • "Reklame"
 • "Annonce"

Ikke godkendte ord

 • "I samarbejde med"
 • "Sponsoreret"
 • "Spons"
 • "Ad"
 • "Affiliate-aftale"
 • "Opslaget kan indeholde reklame

Markering af reklamelinks (affiliate-links)

Ved affiliate-links i dine opslag, skal det tydeligt markeres, at det er reklame. Følgende ordvalg er accepteret af Forbrugerombudsmanden:

Godkendte ord

 • "Reklame-link"
 • "Annonce-link"

Ikke godkendte ord

 • "Affiliate-aftale"
 • "Affiliate-link"
 • ”Opslaget kan indeholde reklamelinks”

Hvor skal markeringen være?

Et reklamelink vil være markeret tilstrækkeligt, hvis du oven over eller i direkte forlængelse af linket tydeligt skriver: ”Reklamelink” eller ”Annoncelink”.” – Forbrugerombudsmanden.

Du bør derfor enten markere i starten af dit opslag/indlæg, at der gøres brug af reklame- eller annoncelinks, eller lave markeringen i forlængelse af reklamelinket.

Sætningen ”Opslaget kan indeholde reklamelinks” er ikke godtaget ifølge Forbrugerombudsmanden.

Det afgørende, ifølge Forbrugerombudsmanden, er ”at læserne bliver klar over, at et link er et reklamelink inden eller samtidig med, at de ser linket.

Derudover skal det altid være tydeligt, hvem du reklamerer for: ”Hvis du har skrevet en omtale, der er reklame, hvor du har indsat reklamelinks, skal det være tydeligt, at både omtalen og reklamelinks er reklame. Det skal også fremgå tydeligt, hvem du reklamerer for.” – Forbrugerombudsmanden.

Har du følgere/læsere under 18? Så læs ekstra godt her!

Når det gælder børn og unge under 18, er der særligt skærpede krav om meget tydelig markering af reklame. Det gælder også, hvis du henvender dig til både børn og voksne.

Det eneste, der er godtaget, når det gælder børn og unge, er markeringen ”REKLAME” og ”ANNONCE”, fx i overskriften.

markedsføring til børn under 18

Dine opslag på sociale medier er også omfattet

Selv om du ”blot” laver et simpelt opslag på de sociale medier omkring produktet, er det stadig underlagt markedsføringsloven. Går opslaget ind under nogle af de ovenstående scenarier, skal det altså tydeligt markeres som reklame.

At markere et opslag som reklame ved brug af et hashtag til slut i opslaget sammen med andre hashtags, er ikke accepteret som korrekt markering af reklamen – Det skal være helt i starten af opslaget. Dog må #reklame og #annonce gerne bruges til markering, så længe det er i starten af opslaget.

Blog sociale medier facebook
Blog sociale medier instagram

Det skal tydeligt fremgå, hvem der står bag reklamen

Som vi kort var inde på i afsnittet med reklamelinks, skal det tydeligt fremgå, hvem der reklameres for.

Det skal også være tydeligt, hvem du reklamerer for. Det er tilstrækkeligt, at dette er forklaret i omtalen eller fremgår tydeligt af konteksten, fx hvis det tydeligt fremgår af det produkt, som du reklamerer for. Hvis du er i tvivl, om det fremgår tydeligt, hvem du reklamerer for, anbefaler Forbrugerombudsmanden, at du oplyser det i direkte forlængelse af reklamemarkeringen.” – Forbrugerombudsmanden

Dette gælder alle slags reklamer og opslag.

Har du en blog? Hold dig opdateret med den nyeste viden

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få besked, når der er nye blogindlæg eller lovgivning, du som blogger bør kende til.

Vil du læse mere om emnet?

Hvis du vil gå endnu mere i dybden med korrekt markering af reklame, kan du læse mere her:

FAQ

Oftest stillede spørgsmål og svar

– Ja, da der er en kommerciel hensigt bag, skal det markeres.

– I opslaget skal det tydeligt markeres, at du har fået det gratis eller som gave, hvis ikke du tidligere har modtaget noget fra virksomheden. Har du tidligere haft kontakt med virksomheden eller modtaget produkter eller betaling, skal det markeres som reklame.

– Ja. Får du rabat eller andre fordele for at omtale produktet, skal det tydeligt markeres som reklame.

– Nej. Opslaget skal tydeligt markeres fra start, så man som læser ikke er i tvivl om, at det er reklame. Vi henviser til listen over godkendte ord og vendinger her.

– Der er endnu ikke nogen bloggere, som er blevet straffet for ikke at overholde forbuddet mod skjult markedsføring. Forbrugerombudsmanden har dog øget fokus på emnet og flere gange siden 2016 advaret bloggere og virksomheder.

I en artikel fra 11. maj 2018 af advokatfirmaet Plesner, meddeles det, at en større kontrolundersøgelse af skjult reklame er lige på trapperne. Forbrugerombudsmanden omtaler specifikt influencers: ”Jeg har svært ved at forstille mig, at vi kan lave en kontrolundersøgelse, uden at vi møder overtrædelser, som vi skal forfølge strafferetligt”. Det er derfor utroligt vigtigt, at du får styr på dine reklameopslag med det samme.

Overtrædelsen af markedsføringsloven straffes med bøde. Indtil videre er det kun gået ud over virksomheder, men bloggeren kan også holdes ansvarlig for overtrædelsen.

Bøderne har ligget i intervallet 30.000 kroner til 175.000 kroner.

Kender du én, der skal se dette indlæg?

Email
Send en mail med et link til denne side

Skriv et svar

Brug for hjælp til din blog?

Tag kontakt i dag og få hjælp til din blog
Luk menu

Bliv en del af bloggerkartoteket og bliv lettere fundet af virksomheder - Det er ganske gratis!

Send os blot lidt info om dig og din blog, så får vi dig tilføjet til kartoteket.

Beskrivelsen må maks være 180 tegn inkl. mellemrum, billedet skal være helt kvadratisk og minimum 300×300 pixel, hvor du eller dit logo fremgår i midten.

Har du brug for hjælp til din blog?

Har du udfordringer du ønsker hjælp til? Så tag fat i os, så tager vi en ganske uforpligtende snak om hvordan vi kan hjælpe dig!